Nakúpte za 60 € a dopravu máte zadarmo

MENU
8 - 16

Košík je prázdny

Zdieľajte

Vodovodné batérie – podľa čoho vyberať

Vodovodné batérie – podľa čoho vyberať

8.10.2020

Vodovodné batérie – podľa čoho vyberať

8.10.2020

Jedným z najdôležitejších komponentov budúcej kúpeľne sú nepochybne vodovodné batérie. Plnia funkčnú, ako aj dizajnovú rolu, a preto ich správny výber nemusí byť vôbec jednoduchý. Možností na trhu je neúrekom, poďme sa pozrieť na oporné body pri výbere čo najvhodnejších produktov.

Dizajn na prvom mieste

Dizajn vyberáme zvyčajne na základe umývadlových batérií. Majú byt hranaté, zaoblené alebo niečo medzi? To závisí od celkového poňatia kúpeľne, miery hranatosti umývadla, WC misy, nábytku a pod. Otázny môže byť aj tvar páky, subtílne alebo masívne prevedenie tela batérie. Na trhu je dostatok výsostne hranatých produktov, napr. Grohe Eurocube alebo Hansgrohe Metropol, či naopak výsostne oblúkové série ako Talis S od Hansgrohe alebo Grohe Essence New.

Dôležitý je aj správny rozmer batérie

Z technickej stránky musíme hľadieť na vhodný rozmer tak, aby výsledný prúd vody z batérie smeroval čo najbližšie k výpusti/odtoku. Vo fáze výberu si preto treba všímať dĺžku výtokovej časti a zároveň uhol, pod ktorým prúd z batérie vychádza. Tieto dva údaje ovplyvňujú (pri väčších uhloch aj sila prúdu) miesto dopadu vody, a tým pádom determinujú komfort umývania rúk.

Príliš krátka batéria znamená nekomfortné umývanie so stiesneným pocitom, príliš dlhá či veľký uhol na menšom umývadle spôsobí vyšplechovanie vody pri silnenjšom prúde. Medzi najpredávanejšie modely vhodné k štandardným plnohodnotným umývadlám patrí Hansgrohe Logis 100 s výškou perlátora 93 mm, dĺžkou výtokovej časti 108 mm a relatívne veľkým uhlom odklonu perlátoru od zvislej osi 33°.

Nástenné batérie

Podobné parametre je nutné zohľadniť aj pri nástenných/podomietkových umývadlových batériách, kde sa dá zvyčajne pohrať aj s výškou osadenia batérie a so vzdialenosťou umývadla od steny. Tieto batérie sa najčastejšie kombinujú s umývadlami na dosku misovitého charakteru, preto aj ich umiestnenie na doske môže často pomôcť k dokonalej ergonómii. K umývadlám na dosku sa používa aj tretí typ batérií, teda stojankové vysoké batérie. Tu opäť závisí potrebná dĺžka výtoku od veľkosti umývadla a od požadovanej vzdialenosti batérie od umývadla. Čím väčšia je doska, a tým pádom väčšia vzdialenosť medzi stenou, batériou a umývadlom, tým ľahšia je aj údržba.

Špecifiká batérií do sprchy a vane

Najčastejší, a samozrejme aj logický, prístup k výberu sprchovej či vaňovej batérie je voľba modelu zo série totožnej s tou, pre ktorú sme sa rozhodli v prípade umývadla. Ak si zvolíte do vane či sprchy pákovú batériu, nie je to problém. Pokiaľ však nechcete inú ako termostatickú, musíte sa zmieriť s dizajnovým kompromisom. Technicky a funkčne je totiž termostatická batéria úplne odlišná od pákovej, preto aj jej výsledný tvar a ovládanie je odlišné. To znemožňuje vo väčšine prípadov prispôsobiť dizajn termostatickej batérie sérii pákových batérií, a preto ich treba vnímať ako samostatný produkt s nekonfliktným neutrálnym dizajnom.

Sprchové batérie

Z technického hľadiska v sprche riešime najmä výšku osadenia batérie pre dosiahnutie čo najlepšieho komfortu ovládania, ale tiež jej umiestnenie, aby sme zo sprchového priestoru čo naviac vyťažili. Nikto sa predsa nechce v sprche pri otáčaní o batériu udierať, na druhej strane ani bojovať s ovládaním batérie „nalepenej“ na bočnej stene. Výškovo teda sprchovú batériu zvyčajne osádzame cca 125 cm od podlahy, resp. nášľapnej plochy vaničky. Výške osadenia batérie a výške používateľov následne prispôsobujeme dĺžku hadice (125, 150, 160, 175 alebo 200 cm) tak, aby bolo možné pohodlné sprchovanie hlavy.

Vaňové batérie

Vaňovú batériu umiestňujeme zvyčajne cca 10-15 cm nad vrchnú hranu vane, aby voda nepadala zbytočne z veľkej výšky a nevyšplechovala von. Dôležitejšie je však umiestnenie batérie po obvode vane. Určite nechceme, aby zavadzala v oblasti hlavy pri kúpaní – z tohto hľadiska by bolo vhodné umiestniť ju v okolí miesta pre nohy. Tam však býva zvyčajne odtok, a tým pádom vhodné miesto na sprchovanie. Batéria však musí byť poruke, preto sa pri klasických vaniach odporúča umiestnenie batérie na stred dlhšej strany. Ak plánujete použiť na vaňu aj vaňovú zástenu, treba zvážiť aj možnú kolíziu s batériou pri jej otváraní a podľa toho umiestnenie batérie korigovať.

Dúfame, že ste si aj pomocou našich tipov vybrali vodovodné batérie, ktoré budú ladiť s vašou kúpeľňou a veľmi dlho dobre slúžiť. Ak vyberáte aj ďalšie kúpeľňové prvky, viac užitočných informácií nájdete napríklad aj v článkoch:

Vyberáme Geberit alebo ako na závesné WC

Kúpeľňový radiátor – Aby vám a vašim uterákom nebola zima

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Sprchové vaničky


Prečítajte si aj iné články z nášho blogu

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Sprchové žľaby

V minulom diele tohto seriálu sme si predstavili možnosti pri výbere sprchovej vaničky, dnes sa bližšie pozrieme na sprchové žľaby, ich typy, výhody…

Čítať ďalej

​4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Sprchové vaničky

Rozhodujete sa či zvoliť vaňu, alebo sprchový kút? Pokiaľ padne voľba práve na kút, vynorí sa vám niekoľko ďalších otázok, ktorým sa budeme venovať v…

Čítať ďalej

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Aký má mať tvar?

Pokiaľ ste si už vybrali medzi sprchovými vaničkami a žľabmi, pokračujeme vo výbere tvaru. Aký kút teda vybrať? Štvorcový, obdĺžnikový, štvrťkruhový…

Čítať ďalej

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Čo brať ešte do úvahy

​V poslednom diele seriálu sa pozrieme na možnosti otváracieho mechanizmu, povrchové úpravy a venovať sa budeme aj otázke, koľko stien je potrebné…

Čítať ďalej
Hore