Nakúpte za 60 € a dopravu máte zadarmo

MENU
8 - 16

Košík je prázdny

Zdieľajte

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Čo brať ešte do úvahy

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Čo brať ešte do úvahy

21.2.2020

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Čo brať ešte do úvahy

21.2.2020

V poslednom diele seriálu o výbere sprchového kúta sa podrobne pozrieme na možnosti otváracieho mechanizmu, rôzne povrchové úpravy a venovať sa budeme aj otázke, koľko stien je potrebné vymurovať.

Posuvný, pántový či sklápací mechanizmus?

Aj pri výbere sprchových kútov platí, že všetko so všetkým súvisí, a preto aj výber mechanizmu môže ovplyvniť zvolený tvar. Opäť je rozhodujúce, či je kúpeľňa dostatočne priestranná alebo sa musíme uskromňovať. Pri väčších a vzdušných kúpeľniach odporúčam siahnuť po pántovom mechanizme. Jeho výhody spočívajú v jednoduchosti, z ktorej pramení dlhšia životnosť, ako aj jednoduchšia údržba. Dvere zakončené decentným odkvapovým tesnením zbavíte nečistôt oveľa ľahšie ako dvere s kolieskami – pojazdmi, ktoré si tiež vyžadujú koľajnice podobne náročné na údržbu. Z pántových modelov je potrebné spomenúť pivotové mechanizmy, ktoré napriek jednodielnemu sklu majú posunutú os otáčania cca 10 cm od steny. To možňuje inštaláciu kúpeľňového radiátora do bezprostrednej blízkosti sprchového kúta bez rizika kolízie so sprchovými dverami.

A čo keď sme priestorovo limitovaní?

Iná situácia nastáva, ak musíme s dostupným priestorom narábať rozumne a nemôžeme si dovoliť otváranie do priestoru. Vtedy prichádzajú na rad posuvné či sklápacie mechanizmy. Pri posuvných dverách do 100 cm odporúčame voliť trojdielne úpravy, aby bola šírka vstupu aspoň na úrovni 40 – 45 cm. Pre šírky 110 – 120 cm a viac sú aj dvojdielne dvere dostatočne pohodlné a poskytujú vstupné otvory na úrovni 45 – 50 cm.

Sklápací mechanizmus je veľmi vhodný pre najmenšie rozmery na úrovni 70 – 80 cm, kde je možné pracovať so vstupom až 45 – 60 cm.

Pevné sprchové steny

Samostatnou kapitolou sú tzv. WALK-IN pevné sprchové steny. Ide o elegantné riešenie bez akýchkoľvek pohyblivých dielov, nemá sa vám teda čo pokaziť. Údržba je tiež najjednoduchšia zo všetkých dostupných možností, všetky tieto klady sú vykúpené suverénne najväčšími priestorovými nárokmi. Z WALK-IN sprchových stien je však možné poskladať aj mnohé zaujímavé kombinácie, tiež stenu použiť v priestore či ohraničiť ju krátkymi, či už pevnými, alebo otočnými stienkami.

Záleží aj na povrchovej úprave

Povrchové úpravy skla majú jedinú, avšak o to dôležitejšiu funkciu – zabezpečiť nižšiu mieru usadzovania nečistôt, primárne vodného maneňa. Úpravy niektorých výrobcov môžeme považovať za trvalé, iných za dočasné a niektorí výrobcovia neponúkajú žiadnu úpravu skla. Najdlhšiu výdrž povrchovej úpravy deklaruje Huppe, kde sa hovorí o celoživotnej výdrži (samozrejme, vzťahovanú na životnosť sprchového kúta na úrovni 10 – 15 rokov). Približne polovičnú výdrž ponúka konkurenčný Sanswiss v rozmedzí od 5 – 7 rokov. Medzi najznámejšie, avšak už len dočasné, úpravy patrí Antiplaque od Ravaku. Tu výrobca deklaruje výdrž do 6 mesiacov s nutnosťou obnovy každé cca 3 mesiace. Na podobných úrovniach sú aj všetky ostatné povrchové úpravy iných výrobcov, preto, ak je pre vás táto vlastnosť dôležitá či dokonca kľúčová, určite odporúčam Huppe alebo Sanswiss.

Koľko stien je potrebné vymurovať?

Často s klientmi riešime, koľko stien vlastne vymurovať. Najbežnejšie to sú dve alebo tri steny, teda umiestnenie sprchového priestoru/kúta do rohu alebo do niky. V rohu musíte vyplniť sklenými časťami dve steny, pri nike riešite len jeden rozmer, a teda dvere do niky. Načo je dobré murovať ďalšiu stenu, keď ju jednoducho môžem nahradiť sklom? Najčastejším dôvodom je určité oddelenie sprchového priestoru, resp. rozčlenenie kúpeľne na dve alebo viac častí. Osobitný zmysel to má v prípade, ak sa v kúpeľni nachádza aj WC. Vymurovaním steny na sprchovom kúte vytvárame určitú psychologickú bariéru a uľahčujeme používanie kúpeľne viacerým osobám súčasne. Murovaná stena je jednoducho vždy viac ako matné či akokoľvek nepriehľadné sklo.


Prečítajte si aj iné články z nášho blogu

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Sprchové žľaby

V minulom diele tohto seriálu sme si predstavili možnosti pri výbere sprchovej vaničky, dnes sa bližšie pozrieme na sprchové žľaby, ich typy, výhody…

Čítať ďalej

​4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Sprchové vaničky

Rozhodujete sa či zvoliť vaňu, alebo sprchový kút? Pokiaľ padne voľba práve na kút, vynorí sa vám niekoľko ďalších otázok, ktorým sa budeme venovať v…

Čítať ďalej

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Aký má mať tvar?

Pokiaľ ste si už vybrali medzi sprchovými vaničkami a žľabmi, pokračujeme vo výbere tvaru. Aký kút teda vybrať? Štvorcový, obdĺžnikový, štvrťkruhový…

Čítať ďalej

Vyberáme Geberit alebo ako na závesné WC

Kombifix? Duofix? Či jadrofix? V praxi bežné označenia, pre laika úplny hokej. Poďme si po poriadku rozmeniť na drobné, čo potrebujete pred montážou…

Čítať ďalej
Hore