Nakúpte za 60 € a dopravu máte zadarmo

MENU
8 - 16

Košík je prázdny

Zdieľajte

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Aký má mať tvar?

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Aký má mať tvar?

22.11.2019

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Aký má mať tvar?

22.11.2019

Pokiaľ ste si už v minulých dieloch seriálu vybrali medzi sprchovými vaničkami a žľabmi, pokračujeme vo výbere dobrého tvaru. Aký teda vybrať? Štvorcový, obdĺžnikový, štvrťkruhový alebo päťuholníkový sprchový kút?

Štvorcový sprchový kútKlasické štvorcové kúty

Štvorcový sprchový kút je to najštandardnejšie, čo v ponuke všetkých výrobcov môžete nájsť. Preto si každý vyberie taký, aký mu najviac vyhovuje. Ťažko hovoriť o výhodách či nevýhodách, pre rozmer 90 x 90 ide o určitý štandard v pomere zastavaného priestoru a komfortu, pri 80 x 80 už musíte počítať s určitými obmedzeniami a nie veľmi komfortným sprchovaním v podobe stiesneného pohybu.

Obdĺžnikový sprchový kútAlternatívy sprchových kútov

Veľmi zaujímavé alternatívy s podobnými priestorovými nárokmi, ale zato pridaným vnútorným komfortom vieme dosiahnuť, ak siahneme po obdĺžniku. 100 x 80 cm namiesto 90 x 90 znamená viac miesta v smere dĺžky a zároveň postačujúcu šírku pri správnej inštalácii batérie či sprchového systému. Ak v kúpeľni nemusíte šetriť miestom, ideálne sú rozmery 120 x 90. Nezriedka sa stretávame s výmenou vane za sprchový kút, a teda rozmermi na úrovni 160 x 70 či 80 cm. V takom priestore sa už dá aj tancovať.

Štvrťkruhový sprchový kút

Päťuholníkové a štvrťkruhové sprchové kúty majú za účel vydolovať z minima maximum. Tam, kde by mohol ostrý roh zavadzať, nájdeme oblý, okolo ktorého sa dá bezpečne prejsť. A tam, kde sa zmestí model 90 x 90, určite nedávajme rozmer 80. Využime ho naozaj len v prípade nutnosti, aby vás dennodenne neobmedzoval.

A čo vaničky?

Rádius sprchového kútu

Ako je to s vaničkami k jednotlivým modelom? Tu platí, že štvorce a obdĺžniky sú absolútne bezproblémové a pokojne môžete kombinovať kút a vaničku od rozličných výrobcov. Naproti tomu pri oblúkoch treba byť opatrný. O kompatibilite vaničky a kúta rozhoduje (samozrejme okrem dĺžky hrany) jeden parameter – rádius. Ide o polomer kruhu, ktorý vytvára zaoblenie vaničky. V priereze výrobcov nájdeme najčastejšie 2 rádiusy – 500 alebo 550 mm. Pri značke Kolo však nájdeme jedno špecifikum – iný rádius pre rozmer 80 a iný pre 90. Treba byť preto naozaj v strehu alebo voliť len z odporúčaných vaničiek daného výrobcu. Prípadne môžete osloviť odborníka so žiadosťou o pomoc či kontrolu finálneho výberu. Pri päťuholníkoch je ponuka veľmi obmedzená, na trhu je naozaj len niekoľko modelov a pozor treba dávať tiež na dve rôzne šírky prednej hrany. Z toho vyplývajú dva rôzne rozmery a vzájomná nekompatibilita s vaničkami.

Ako zvoliť správny tvar?

Ak máte dostatok priestoru, určite dajte prednosť pohodlému obdĺžniku a štvorec 90 x 90 zvoľte, ak je už priestoru menej a nie je problémom ostrý roh. Naopak, ak ostrý roh je pre pohyb v menšej kúpeľni problematický, ideálny je štvrťkruh, pretože výber medzi štvrťkruhovými produktami je neporovnateľne širší ako pri päťuholníkoch. Z toho vyplýva, že po päťuholníku siahame tam, kde chceme získať naozaj každý centimeter a priestor v malej kúpeľni čo najviac odľahčiť. Musíme však počítať s tým, že budeme mať na výber naozaj len niekoľko produktov a neostane nám nič iné, ako sa prispôsobiť existujúcej ponuke.


Prečítajte si aj iné články z nášho blogu

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Sprchové žľaby

V minulom diele tohto seriálu sme si predstavili možnosti pri výbere sprchovej vaničky, dnes sa bližšie pozrieme na sprchové žľaby, ich typy, výhody…

Čítať ďalej

​4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Sprchové vaničky

Rozhodujete sa či zvoliť vaňu, alebo sprchový kút? Pokiaľ padne voľba práve na kút, vynorí sa vám niekoľko ďalších otázok, ktorým sa budeme venovať v…

Čítať ďalej

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Čo brať ešte do úvahy

​V poslednom diele seriálu sa pozrieme na možnosti otváracieho mechanizmu, povrchové úpravy a venovať sa budeme aj otázke, koľko stien je potrebné…

Čítať ďalej

Vyberáme Geberit alebo ako na závesné WC

Kombifix? Duofix? Či jadrofix? V praxi bežné označenia, pre laika úplny hokej. Poďme si po poriadku rozmeniť na drobné, čo potrebujete pred montážou…

Čítať ďalej
Hore