Nakúpte za 60 € a dopravu máte zadarmo

MENU
8 - 16

Košík je prázdny

Zdieľajte

Kúpeľňový radiátor – Aby vám a vašim uterákom nebola zima

Kúpeľňový radiátor – Aby vám a vašim uterákom nebola zima

13.5.2020

Kúpeľňový radiátor – Aby vám a vašim uterákom nebola zima

13.5.2020

Vykurovacia sezóna skončila a s ňou úzko súvisí výmena starých alebo inštalácia nových radiátorov. Výber kúpeľňového radiátora je prvá a jednoduchšia záležitosť, zvyčajne k nemu však potrebujeme ďalšie príslušenstvo. Poďme sa im spolu pozrieť na zúbok.

Výber kúpeľnového radiátora

Začnime tým jednoduchším – radiátorom. Pri výbere zvyčajne zohľadňujeme tvar, veľkosť, rozmerovú vhodnosť, farebné možnosti a samozrejme cenu. Vo všeobecnosti platí, že čím zaujímavejší dizajn, tým vyššia cena. Cenovo najprístupnejšie sú bežné rebríkové radiátory v bielej farbe, ktoré je možné za príplatok niekoľkých eur objednať aj v jemne oblúkovom (vypuklom) prevedení. Nasledujú hranaté dizajny, riedko osadené rúry, ploché dizajny, „otvorené” prevedenia so stojinami len na jednej strane, ktorých výhodou je komfortnejšie vešanie uterákov. Ďalej sa stretneme so zrkadlovými radiátormi, retro dizajnmi až po slovami tažko opísateľné tvarové kreácie. Pokiaľ máme jasno v dizajne, je dobré skontrolovať, či je k dispozícii v rozmere, ktorý nám ako-tak vyhovuje. Medzi bežné šírky radíme 500 a 600 mm, radiátory základných dizajnov tvorené na obrátkový predaj sú k dispozícii aj v šírkach 450 či 750 mm. Medzi bežné výšky radíme rozmerový rozsah niekde medzi 1200 a 1600 mm, opäť obrátkové modely sa vyrábajú v rozsahu 700-1800 mm.

Farebné prevedenie

Ďalším dôležitým parametrom je farba radiátora. Tak, ako je pre nás bežné, že umývadlo, WC misa či vaňa sú biele, tak aj biela farba radiátora je pre nás tou najočakávanejšou. Ak nás láka niečo nezvyčajnejšie, kúpeľne vieme siahnuť aj po niečom inom. Výrobca PMH vie vyrobiť radiátor v niekoľkých základných a niekoľkých špeciálnejších farbách, spolu je možné počítať s 10 - 15 prevedeniami, ISAN má (až na modely s prívlastkom INOX) v štandarde viac ako 30 farieb. Zmienený inox je špeciálna kapitola, ide o radiátory, ktoré sú celé vyrobené z nehrdzavejúcej ocele, a teda vhodné aj do agresívnejšieho prostredia. Rovnaké možnosti sú aj u výrobcu PMH, tu ide o prevedenie „kartáčovaná nerez”.

Pripojenie radiátoru v kúpeľni

Dostali sme sa k najtvrdšiemu oriešku, ktorý mnohí nevedia sami rozlúsknuť, a tým je pripojenie. V prvom rade sa musíme rozhodnúť, ako budeme radiátor využívať. Možnosti sú vo všeobecnosti tri:

  1. Teplovodné
  2. Elektrické
  3. Kombinované

Teplovodné pripojenie

Najbežnejší spôsob je pripojenie na teplovodný okruh. Tu je potrebné, aby boli vývody teplej a studenej vody približne vo vzdialenosti, akú potrebuje radiátor. Bežné rebríkové typy mávajú rozteč pripojenia o niekoľko centimetrov menšiu, ako je šírka radiátora. Okrem tohto štandardu, často označovaného ako 4xG1/2 (teda hovorovo povedané pol cólový závit vo všetkých štyroch rohoch) je nezriedkavé aj stredové pripojenie. Niektoré radiátory ho majú ako konštrukčnú nevyhnutnosť, najmä tie dizajnové, iné ho majú ako možnosť využívanú často pri kombinovanom vykurovaní. Ale o tom neskôr.

Keď sú trúbky tam, kde majú byť, resp. tam, kde ich potrebujeme, rozhodujeme sa o spôsobe pripojenia. Pokiaľ radiátor využívaný výlučne na teplovodné kúrenie pripájame na okruh podlahového kúrenia a bude nám v ňom kolovať voda teploty 30 - 35 stupňov, nemá veľký zmysel zamýšľať sa nad reguláciou teploty radiátora. Nikdy totiž nebude kúriť priveľa, a preto, ak nie je naozaj potreba dizajnového perfekcionizmu, je možné radiátor napojiť priamo na trúbky bez použitia ventilu. Týmto riešením ušetríme rádovo 100 - 150 eur. Ak však pripájame radiátor na okruh určený pre izbové radiátory, v ktorom koluje voda teploty 65 - 75 stupňov celzia, je nutné prietok regulovať ventilom najlepšie s termostatickou hlavicou. V závislosti od výrobcu siahneme buď po kompletnej ventilovej sade, v ktorej sa nachádza ventil, termostatická hlavica a aj zverné šróbenie (prípad ISANu), alebo volíme zvlášť ventil s termostatickou hlavicou a zvlášť zverné šróbenie. Pre doplnenie, zverné šróbenie je medzičlánok, ktorý nám spraví z konca bežnej trúbky závitové ukončenie, na ktoré je možné priskrutkovať ventil. Z toho vyplýva, že pre zvolenie správneho zverného šróbenia je potrebné vedieť, aký typ trúbiek máme použitý v rozvodoch. Zvyčajne sú to 15 mm medené alebo 16 mm plast-hlinikové - tzv. Alupex.

Elektrický radiátor

Výrazne menej rozhodovania budeme mať v prípade voľby čisto elektrického radiátora. Z hľadiska stavebnej pripravenosti potrebujeme jediné – zásuvku v dosahu kábla. Z technického hľadiska rozlišujeme elektrické radiátory a tzv. elektrické sušiaky. Elektrické radiátory alebo elektrické komplety sú v podstate bežné teplovodné radiátory naplnené špeciálnou teplovodivou kvapalinou a osadené výhrevnou tyčou zvyčajne aj s regulátorom podľa výberu. Samotné regulátory sa líšia technickou vyspelosťou (od analógových k digitálnym, zvyčajne s doplnkovými funkciami ako časovo obmedzené sušenie a pod.), prípadne farbou či spôsobom zapojenia do zásuvky, alebo tvarom kábla. Sušiče sú výrazne jednoduchšie a ide v podstate o produkty od návrhu stavané pre účely výlučne elektrického vykurovania, majú preto zvyčajne tenšie trúbky vyplnené odporovým drôtom. Ich výkon býva na úrovni 100 - 300 W, aj preto sa nazývajú sušiče. Ak potrebujete čisto elektrický radiátor aj na účely kúrenia, treba siahnuť po prvom variante, nie po sušiči.

Kombinované vykurovanie

Najkomplexnejšie, a preto i najkomplikovanejšie riešenie je kombinované vykurovanie. Okrem produktu vhodného z hľadiska dizajnu, veľkosti a farby, treba nájsť aj vyhovujúcu kombináciu potrebného ventilu a vykurovacej tyče. V závislosti od konštrukcie radiátora prichádza do úvahy špeciálny ventil alebo ventilová sada, ktorá umožňuje prestrčenie výhrevnej tyče cez ventil, alebo zvolíme jednobodové pripojenie na jednej strane radiátora a výhrevnú tyč na strane druhej. Tretím riešením je pripojenie teplovodného okruhu na stredové pripojenie a výhrevnú tyč v tom prípade napojíme na jednu zo strán (samozrejme, ak je to možné, resp. ak je možné radiátor objednať aj s klasickým, aj so stredovým pripojením). Pre všetky zmienené možnosti je potrebné mať predprípravu, resp. dohovor s vodárom, aby bol prívod a odvod vody na správnom mieste.

Pomohli sme vám zorientovať sa v problematike? Ak áno, tešíme sa a článok splnil účel. Ak máte naopak ešte viac otázok, ako na začiatku, neváhajte nás kontaktovať či už mailom, alebo telefonicky. Radi vám zodpovieme ďalšie otázky a pomôžeme vybrať to najvhodnejšie riešenie práve pre vás.


Prečítajte si aj iné články z nášho blogu

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Sprchové žľaby

V minulom diele tohto seriálu sme si predstavili možnosti pri výbere sprchovej vaničky, dnes sa bližšie pozrieme na sprchové žľaby, ich typy, výhody…

Čítať ďalej

​4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Sprchové vaničky

Rozhodujete sa či zvoliť vaňu, alebo sprchový kút? Pokiaľ padne voľba práve na kút, vynorí sa vám niekoľko ďalších otázok, ktorým sa budeme venovať v…

Čítať ďalej

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Aký má mať tvar?

Pokiaľ ste si už vybrali medzi sprchovými vaničkami a žľabmi, pokračujeme vo výbere tvaru. Aký kút teda vybrať? Štvorcový, obdĺžnikový, štvrťkruhový…

Čítať ďalej

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Čo brať ešte do úvahy

​V poslednom diele seriálu sa pozrieme na možnosti otváracieho mechanizmu, povrchové úpravy a venovať sa budeme aj otázke, koľko stien je potrebné…

Čítať ďalej
Hore