Nakúpte za 60 € a dopravu máte zadarmo

MENU
8 - 16

Košík je prázdny

Zdieľajte

Kúpeľňa, ktorá šetrí peňaženku i planétu

Kúpeľňa, ktorá šetrí peňaženku i planétu

10.1.2022

Kúpeľňa, ktorá šetrí peňaženku i planétu

10.1.2022

Šetrením dnes už nemyslíme len úsporu peňazí. Do popredia sa právom dostáva aj problematika životného prostredia. V tomto smere drží krok s dobou aj väčšina výrobcov kúpeľňového sortimentu. Zaujíma vás, ako k šetreniu pristupujú? Poďme sa na to spolu pozrieť.

To, čím vieme v kúpeľni šetriť, ale aj plytvať, je hlavne voda. Pri jej úspore ide o samotnú vodu, ale nesmieme zabúdať, že voda je zároveň nositeľkou nemalého množstva tepelnej energie. A energiu voda vo väčšine prípadov nadobúda za cenu vyprodukovaného CO2.

Šetriť vodou, či už tou teplou, alebo studenou, dokážeme obmedzovaním prúdu batérií a „jemným“ splachovaním WC, alebo vyberieme správne kúpeľňové vybavenie, ktoré to urobí za nás. Poďme pekne po poriadku a predstavme si všetky možnosti.

Šetrné umývadlové batérie

Je to už pomerne dávno, čo sa v umývadlových batériach rozšíril trend naperleného prúdu, ktorým vedia batérie „oklamať“ jeho výdatnosť prúdu a šetriť vodu aj energiu. Dnes máme na trhu batérie so štandardným prietokom 5 až 8 litrov za minútu, čo umožňuje plnohodnotné umývanie rúk bez pocitu obmedzovania sa. Sú však aj ďalšie, extrémnejšie možnosti, napríklad obmedzenie až na 3,5 litra za minútu pri batériách Hansgrohe Logis. To je vhodné použiť skôr do hotelov a iných verejných inštalácií, než do domácnosti. Krásnym a veľmi účelným riešením je aj CoolStart od Hansgrohe, kde stredná poloha páky umývadlovej batérie zodpovedá studenej vode a teplejšia sa nastavuje pohybom páky len do jednej strany.

Dokážu niečo usporiť aj vaňové a sprchové batérie?

Vaňovou batériou veľmi šetriť nechcete, pretože čakať 30 minút na napustenie vane nie je práve praktické. Bolo by to skôr kontraproduktívne, nakoľko by sa za ten čas voda stihla ochladiť. Súčasťou vaňovej (a tiež sprchovej) batérie je však aj hadica a ručná sprcha, ktorá úspornú funkciu plniť dokáže. Jej úlohou je dopriať vám plnohodnotný pocit pri sprchovaní pri čo najväčšej úspore vody. Týmto problémom sa dlhodobo zaoberajú viacerí poprední výrobcovia. Opäť spomenieme Hansgrohe, ktoré označuje svoje šetrné sprchy dovetkom EcoSmart, a ich prietoky sú o 30 – 40% nižšie oproti štandardným vyhotoveniam. To znamená, že sa s ručnou sprchou dostávame na maximálne výdatnosti od 5 do 9 litrov za minútu v závislosti od modelov a pri hlavových sprchách neraz aj cez 50% s maximálnym prietokom pod 10 litrov za minútu.

Šetrné WC je štandard

Vraví sa, že najväčším vodným spotrebičom v domácnosti je toaleta. Dobrou správou však je, že len tej studenej. A ešte lepšou správou je, že aj s tým sa dá niečo robiť. Sú to už roky, odkedy sa štandardom na trhu stali WC misy konštruované na splachovanie 3-litrovou dávkou pre malú a 4,5-litrovou dávkou pre veľkú potrebu. WC teda možno už úsporné máte, len ste o tom nevedeli.

Povrchové úpravy

Možno nerozumiete, čo majú spoločné povrchové úpravy so šetrením vody. Platí tu však jednoduchá rovnica: čím viac ošetrených povrchov, tým menej čistenia, menej spotrebovaných čistiacich prostriedkov, handier, rukavíc a tiež vody. Ak vás táto téma zaujíma, o povrchových úpravách tu máme samostatný článok, ktorý môže byť veľmi užitočný aj pri výbere produktov do vašej kúpeľne. Prečítajte si ho na tomto odkaze.

Dúfame, že sme vás inšpirovali, aby ste sa začali viac zaujímať o úsporu v kúpeľni. Poďakuje sa vám rodinný rozpočet aj príroda.


Prečítajte si aj iné články z nášho blogu

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Sprchové žľaby

V minulom diele tohto seriálu sme si predstavili možnosti pri výbere sprchovej vaničky, dnes sa bližšie pozrieme na sprchové žľaby, ich typy, výhody…

Čítať ďalej

​4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Sprchové vaničky

Rozhodujete sa či zvoliť vaňu, alebo sprchový kút? Pokiaľ padne voľba práve na kút, vynorí sa vám niekoľko ďalších otázok, ktorým sa budeme venovať v…

Čítať ďalej

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Aký má mať tvar?

Pokiaľ ste si už vybrali medzi sprchovými vaničkami a žľabmi, pokračujeme vo výbere tvaru. Aký kút teda vybrať? Štvorcový, obdĺžnikový, štvrťkruhový…

Čítať ďalej

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Čo brať ešte do úvahy

​V poslednom diele seriálu sa pozrieme na možnosti otváracieho mechanizmu, povrchové úpravy a venovať sa budeme aj otázke, koľko stien je potrebné…

Čítať ďalej
Hore