Nakúpte za 60 € a dopravu máte zadarmo

MENU
8 - 16

Košík je prázdny

Zdieľajte

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Sprchové žľaby

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Sprchové žľaby

4.11.2019

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Sprchové žľaby

4.11.2019

V minulom diele tohto seriálu sme si predstavili možnosti pri výbere sprchovej vaničky, dnes sa bližšie pozrieme na sprchové žľaby, ich typy, výhody i obmedzenia.

Žľaby môžeme deliť podľa materiálu, z ktorého sú vyrobené, tiež podľa miesta inštalácie v rámci sprchového priestoru, podľa konštrukcie a na to nadväzujúceho finálneho výzoru či spôsobu montáže. Za zmienku tiež stojí niekoľko rozmerovo upraviteľných riešení oproti rozmerovo pevným produktom.

Začíname výberom materiálu

Začnime teda plastovými žľabmi. Ide o najlacnejšie, najjednoduchšie riešenie, ktoré sa často dodáva už aj s roštom (nerezovou mriežkou) v balení, a to za cenu, ktorá je výrazne nižšia ako samotný nerezový žľab. Treba povedať, že ide o dlhodobo bezproblémové produkty, ale tiež je potrebné myslieť na to, že plast jednoducho nevydrží toľko ako nerez. Nerezové žľaby znesú výrazne hrubšie zaobchádzanie, preto sa okrem domácností využívajú aj v potravinárskom priemysle, či profesionálnych kuchyniach.

Kam so žľabom?

Pre mnohých z vás je však výrazne dôležitejšia samotná konštrukcia žľabu, a to z dôvodu jeho umiestnenia. Pre umiestnenie naozaj úplne ku stene potrebujete produkty s horizontálnou a vertikálnou prírubou (limcom), teda obruba by mala byť v tvare písmena L. To spĺňajú zvyčajne len nerezové žľaby, pri takejto požiadavke preto musíte automaticky siahať po nereze vo vyšších cenových hladinách. Ak vám stačí žľab odsadený niekoľko cm od steny s limcom horizontálnym, teda okolo celého žľabu, môžete siahať aj po lacnejšom komplete, plastovom žľabe s nerezovým roštom.

Konštrukcia sprchového žľabu

Z hľadiska konštrukcie je dôležité vyústenie odtoku žľabu a jeho konštrukčná výška. Vyústenie býva spravidla dopredu (alebo dozadu v závislosti od otočenia žľabu), všetky ostatné smerovania priamo do zeme či pozdĺž žľabu sú špecifické a naozaj minimálne predávané aj využívané. Ale možno práve vy budete potrebovať niektoré z nich, preto je fajn o tom vedieť.

Konštrukčná výška žľabu

Možno si poviete, že načo vám bude vysoký žľab, kúpite si radšej nižší a máte hotovo. Nie je to celkom tak. Výrobcovia najčastejšie ponúkajú totožné produkty v dvoch výškach – štandardnej a zníženej. Ak si z priestorového hľadiska môžete dovoliť použiť vyšší, určite odporúčam. Najmä v novostavbách, kde je podlahová izolácia, poter a ďalšie zložky podlahy a je naozaj dostatok miesta na jeho zabudovanie. Má to jeden prostý dôvod – vyšší žľab má vyššiu zápachovú uzáveru, teda viac vody v nej, a udrží zápach aj niekoľko týždňov. Ak však bojujete s každým centimetrom a dávate žľab veľmi natesno, alebo až nad úroveň podlahy, tam samozrejme odporúčam siahnuť po zníženej verzii. Radšej vstupovať denne do nižšej vaničky a raz za rok po dlhšej dovolenke poriadne vyvetrať ako naopak.

Netradičné žľaby

Zatiaľ sme sa bavili o štandardných bežných žľaboch, avšak sú tu aj menej tradičné riešenia. Ich výhoda spočíva v rozmerovej prispôsobiteľnosti. Hovoríme o žľaboch Geberit Cleanline a Viega Advantix Vario. Samozrejme, za možnosť upraviť si žľab presne na šírku sprchového priestoru si výrobcovia vypýtajú nejaké to euro navyše, avšak v prípade Geberitu dostávate produkt s decentným výzorom, výhodami nerezu a výbornými možnosťami údržby a v prípade Viegy naozaj exkluzívny dizajn.

Ako sa teda správne rozhodnúť? Vybrať si žľab alebo vaničku?

Výhodou vaničky oproti žľabu je, že kupujete kompletnú vyspádovanú jednodielnu plochu na sprchovanie, ku ktorej pripájate originálny sifón s presným utesnením a napojením. Výhoda je však i nevýhodou, a teda určitý sprchový priestor, ktorý je odlišný od zvyšku kúpeľne, a zvyčajne aj nejaká, menšia či väčšia, výšková bariéra pri vstupe do sprchového kúta. Pri žľabe máte naopak bežný bezbariérový vstup do sprchového priestoru, krásne, jednoliato vydláždenú celú plochu kúpeľne (ak sa samozrejme nerozhodnete sprchový kút vizuálne oddeliť inými obkladmi a dlažbou), avšak konečné prevedenie, tak estetické, ako aj funkčné, je viac závislé na spoľahlivosti a znalostiach vášho majstra. Lebo na kvalite hydroizolácie a spádovania, rozmeroch spádovaného priestoru vhodných pre bezproblémové umiestnenie štandardného sprchového kúta je možné pokaziť výrazne viac ako pri osádzaní vaničky. Pri vaničke musíte počítať aj s prítomnosťou silikónového tmelu alebo sady líšt, silikónu sa však úplne nevyhnete ani pri použití žľabu – bude prítomný pri inštalácii sprchového kúta.

Ako sme už na začiatku spomínali, naším cieľom nie je jednoznačná odpoveď na otázku, čo je lepšie. Práve naopak. Môžeme len zhrnúť výhody a nevýhody jednotlivých riešení a poskytnúť vám podklad pre rozhodnutie, s ktorým budete spokojní práve vy. Ako pri každej téme, určite sa vynoria otázky, ktoré sme nepokryli. Neváhajte sa s nimi na nás obrátiť či už mailom, telefonicky, alebo formou chatu na našej stránke.

V ďalších častiach seriálu sa zameriame na rôzne tvary sprchových kútov, ich výhody i nevýhody.


Prečítajte si aj iné články z nášho blogu

​4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Sprchové vaničky

Rozhodujete sa či zvoliť vaňu, alebo sprchový kút? Pokiaľ padne voľba práve na kút, vynorí sa vám niekoľko ďalších otázok, ktorým sa budeme venovať v…

Čítať ďalej

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Aký má mať tvar?

Pokiaľ ste si už vybrali medzi sprchovými vaničkami a žľabmi, pokračujeme vo výbere tvaru. Aký kút teda vybrať? Štvorcový, obdĺžnikový, štvrťkruhový…

Čítať ďalej

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Čo brať ešte do úvahy

​V poslednom diele seriálu sa pozrieme na možnosti otváracieho mechanizmu, povrchové úpravy a venovať sa budeme aj otázke, koľko stien je potrebné…

Čítať ďalej

Vyberáme Geberit alebo ako na závesné WC

Kombifix? Duofix? Či jadrofix? V praxi bežné označenia, pre laika úplny hokej. Poďme si po poriadku rozmeniť na drobné, čo potrebujete pred montážou…

Čítať ďalej
Hore