Nakúpte za 60 € a dopravu máte zadarmo

MENU
8 - 16

Košík je prázdny

Zdieľajte

Povrchové úpravy – ako sa nezblázniť z údržby kúpeľne

Povrchové úpravy – ako sa nezblázniť z údržby kúpeľne

15.6.2020

Povrchové úpravy – ako sa nezblázniť z údržby kúpeľne

15.6.2020

Každý z nás je iný. Niekto preferuje maximálnu praktickosť, iný najnovšie dizajnové vychytávky a sú aj takí, ktorí chcú mať všetko naraz. Poďme sa spolu bližšie pozrieť, ako to urobiť, aby sme mali peknú kúpeľňu, no nestali sa jej otrokom.

Najväčším nepriateľom kúpeľne, v našich končinách obzvlášť, je vodný kameň. Taktík boja s vodným kameňom môže byť niekoľko. Na úrovni výberu produktov do kúpeľne siahame zvyčajne po dvoch najhlavnejších:

  • Volíme produkty s určitou povrchovou úpravou, ktorá má zabezpečiť menej usádzania a ľahšie odstraňovanie vodného kameňa.
  • Volíme produkty resp. prevedenia, na ktorých je usadený vodný kameň minimálne viditeľný alebo neviditeľný.

Produkty s povrchovou úpravou – sprchové kúty, vane i obklady

Povrchovú úpravu, resp. možnosť jej doobjednania nájdeme najčastejšie pri keramike a sprchových kútoch. Prítomná je však aj pri smaltovaných vaniach (tiež keramický povrch) Kaldewei s obchodným označením Perlefekt, či na obkladoch a dlažbe Villeroy&Boch.

Kvalita povrchových úprav je tiež na rôznych úrovniach, čo je najzreteľnejšie vidieť pri výrobcoch sprchových kútov. Líder v tejto oblasti, Huppe, deklaruje životnosť úpravy doživotne (vzhľadom na životnosť kúta, teda orientačne 10 - 15 rokov) pri správnej údržbe, v prípade Sanswissu sa najčastejšie komunikuje trvácnosť 5 - 7 rokov. Naopak taký Ravak deklaruje trvácnosť len cca. 6 mesiacov s následným odporúčaným obnovením každé cca. 3 mesiace. Prečo je v kvalite/trvácnosti úpravy taký zásadný rozdiel? Dôvodov môžebyť niekoľko. Najdôležitejšie sú však nasledovné:

  • chemické zloženie aplikovanej úpravy,
  • spôsob aplikácie,
  • dodatočné zapekanie nánosu/úpravy.

Špecifiká rôznych povrchových úprav

Chemické zloženie, resp. podstata látky, ktorá sa aplikuje, predstavuje pre každého výrobcu výrobné tajomstvo, preto aj z pozície odborného predajcu len ťažko niečo vyhodnotíme ako lepšie alebo horšie zloženie. Spôsob aplikácie a tiež zapekanie však môžu mnohé naznačiť. Úplným základom je ručné nanášanie na nový produkt. Za sofistikovanejšie môžme označiť ponáranie skiel do vaní s prípravkom pred samotnou montážou (prípad Ravaku) a hierarchicky aj funkčne najlepšie je s následným zapekaním pri správnej teplote (Huppe, Sanswiss a väčšina keramických produktov).

Zatiaľ sme sa bavili len o výhodách. Ale ako všetko, aj povrchové úpravy majú zvyčajne svoje nevýhody či obmedzenia. Až na výnimky sú produkty s povrchovou úpravou drahšie a vyžadujú si menej agresívnu údržbu (teda bez abrazívnych čistiacich prostriedkov a drsných handier či hubiek) a jemnú chémiu. Pri jej nedodržaní môže dôjsť k čiastočnej alebo úplnej strate vlastností úpravy a produkt sa degraduje na úroveň modelu bez úpravy. Na záver k povrchovým úpravám ešte odpoveď na jednu veľmi častú otázku – povrchové úpravy nie sú viditeľné a nezabezpečujú produktu iný farebný odtieň. Keramika je teda rovnako biela s úpravou, ako aj bez nej.

Produkty so zníženou viditeľnosťou vodného kameňa a nečistôt

Začnime opäť sprchovými kútmi. Tu je pred nami v zásade jedno rozhodnutie – číre alebo matné sklo. Pod matným rozumieme akúkoľvek textúru od stekajúcich kvapiek, citrusovej kôry (obyvkle nazývanej Grape) cez pieskované sklo až po zrkadlové úpravy. Veľmi častou otázkou je, či sa zmatnenie nachádza na oboch stranách skla. Odpoveď je nie. Iba na vonkajšej strane. Zabezpečí to nepriehľadnosť a zároveň zachová bežnú úroveň čistiteľnosti z vnútornej strany.

Ďalšou možnosťou je voľba nechrómového povrchu batérií. Posledný rok - dva to v kúpeľňovom priemysle ožilo a väčšina výrobcov začala ponúkať farby, imitácie kovových povrchov a pod. Zaujímavým môže byť napr. pri Hansgrohe alebo Grohe prevedenie v imitácii nerez, na ktorom sa vodný kameň viuzálne takmer stráca. Špecifickým miestom sú splachovacie tlačidlá. Geberit donedávna ponúkal iba bežné matné chrómové tlačidlá, z ktorých odstrániť odtlačky prstov bolo nadľudskou úlohou. Novinkou tohto roku sú modely s obchodným označením easy-to-clean, ktoré však patria do cenovo vyššej kategórie. Povrchy splachovacích tlačidiel bez zanechávania odtlačkov prstov nájdete napr. u výrobcu TECE.

Vo všeobecnosti odporúčame do kúpeľne voliť primárne svetlejšie odtiene dlažby aj nábytku, na ktorých je viditeľnosť vodného kameňa neporovnateľne nižšia ako na tmavých či nebodaj lesklých čiernych povrchoch. Vyhnete sa tak neskoršiemu sklamaniu pri bežnom dennom používaní.

Želáme vám pri zostavovaní vašej novej kúpeľne šťastnú ruku, aby ste si pobyt v nej iba užívali a nezdržovali sa upratovaním. ☺


Prečítajte si aj iné články z nášho blogu

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Sprchové žľaby

V minulom diele tohto seriálu sme si predstavili možnosti pri výbere sprchovej vaničky, dnes sa bližšie pozrieme na sprchové žľaby, ich typy, výhody…

Čítať ďalej

​4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Sprchové vaničky

Rozhodujete sa či zvoliť vaňu, alebo sprchový kút? Pokiaľ padne voľba práve na kút, vynorí sa vám niekoľko ďalších otázok, ktorým sa budeme venovať v…

Čítať ďalej

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Aký má mať tvar?

Pokiaľ ste si už vybrali medzi sprchovými vaničkami a žľabmi, pokračujeme vo výbere tvaru. Aký kút teda vybrať? Štvorcový, obdĺžnikový, štvrťkruhový…

Čítať ďalej

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Čo brať ešte do úvahy

​V poslednom diele seriálu sa pozrieme na možnosti otváracieho mechanizmu, povrchové úpravy a venovať sa budeme aj otázke, koľko stien je potrebné…

Čítať ďalej
Hore