Nakúpte za 60 € a dopravu máte zadarmo

MENU
8 - 16

Košík je prázdny

Zdieľajte

Vyberáme Geberit alebo ako na závesné WC

Vyberáme Geberit alebo ako na závesné WC

2.3.2020

Vyberáme Geberit alebo ako na závesné WC

2.3.2020

Kombifix? Duofix? Či jadrofix? V praxi bežné označenia, pre laika úplny hokej. Poďme si po poriadku rozmeniť na drobné, čo potrebujete práve Vy pred montážou závesneho WC. Uvedené názvy napovedajú spôsob fixácie podomietkového modulu, teda spôsob jeho montáže.

Upevnenie závesného WC

Kombifix sa upevňuje kombinovane, teda aj skrutkami do steny, aj podmurovaním/obmurovaním. Fixácia do steny je samozrejme dôležitejšia, ide o nosné upevnenie.

Duofix je modul určený na tzv. suchú inštaláciu, teda výlučne skrutkami do zadnej steny a podlahy. Výhoda modulu Duofix spočíva v rýchlejšej montáži, kde sa upevní na 4 skrutky a môže sa obložiť napr. sádrokartónom. Vynecháte tak mokré procesy s potrebným schnutím a čakaním na vytvrdnutie. Aj preto ide o najžiadanejší spôsob inštalácie.

Jadrofix, ako názov napovedá, je určený na inštaláciu pri prerábke bytového jadra. Väčšina bytoviek má totiž stupačky práve za WC, kde absentuje dostatočne pevná murovaná stena – teda element, do ktorého by sme v prvom či druhom prípade upevňovali kombifix alebo duofix. Jadrofix je teda modifikovaný duofix uspôsobený na upevnenie do podlahy a do bočných stien. Plnohodnotne teda rieší problém neexistujúcej zadnej pevnej steny a umožňuje zákazníkom namontovať si závesné WC.

Čo ešte Geberit dokáže?

Spôsob upevnenia máme vyriešený, rozhodli sme sa pre jednu z uvedených možností, no výrobcovia pre nás majú pripravenú ďaleko širšiu ponuku, ako len 3 modely. Tak sa predsa kupovala Škodovka pred 30 a viac rokmi. Na výber máte napríklad odsávanie zápachu z misy (a to dokonca 2 spôsobmi), nižší (alebo dokonca najnižší) modul veľmi vhodný a často používaný do podkrovia s nízko vymurovanou stenou, tenký podomietkový systém pre krátke WC, kde sa každý ušetrený centimeter počíta alebo úzky modul, pokiaľ akékoľvek prekážky neumožňujú siahnúť po štandardnom modeli.

Moduly s odsávaním

Najobľúbenejšie zo spomenutých špecialít sú podomietkové moduly s odsávaním zápachu. Ide o odsávanie zápachu priamo z WC misy cez rúru, ktorou v prípade zatlačenia tlačidla vteká splachovacia voda do WC misy. Vo zvyšnom čase mimo splachovacieho momentu je využívana na odťah zápachu. I tu je však viac prístupov, nie len jeden. Poďme sa teda na ne bližšie pozrieť.

Prvým spôsobom je odsávanie zápachu preč z miestnosti. Tu môže byť zápach odvedený bežným WC ventilátorom do priestoru stupačiek, von z domu alebo napr. na ventilačný okruh rekuperačného vetrania. Ide teda o veľmi variabilné riešenie s možnosťou využitia takmer v každom WC. Pre tento spôsob odvetrania sú prispôsobené modely s kódovým označením 111.367.00.5 (duofix) alebo 110.367.00.5 (kombifix). Musím však podotknúť, že vzhľadom na iné požiadavky každého jedného priestoru sa riešenie týka len samotného modulu, ktorý má ventilačnú odbočku na trubke, všetko ostatné už musíte vyriešiť mimo originálneho príslušenstva výrobcu.

Druhým a v tomto roku inovovaným riešením je odsávanie s filtráciou zapáchajúceho vzduchu cez uhlíkový filter. Ide o variantu s výrazne nižšími požiadavkami na stavebnú prípravu, nakoľko jediné potrebné oproti bežnému modulu je dovedenie elektriny do priestoru Geberitu. Ako bolo vyššie uvedené, tento spôsob prešiel do tejto sezóny inováciou, vypadol špeciálny modul prispôsobený na odsávanie s filtráciou a výrobca celý spôsob vymyslel tak dôvtipne, že môžete, priam až musíte použiť štandardný podomietkový modul (napr. 111.300.00.5 alebo 110.302.00.5 či jadrofix 111.355.00.5). Jedinou podmienkou je teda elektrická príprava v správnom mieste Geberitu a zvyšok už zariadia originálne balíky produktov. Ide o 2 potrebné produkty:

Samotný Duofresh modul môže byť v prevedení s manuálnym alebo automatickým (senzorovým) spúšťaním odvetrávania, ktoré sa spúšťa pri zaznamenaní objektu v blízkosti tlačidla – človeka sediaceho na WC.

Voľba splachovacieho tlačidla

Systém by sme teda mali vybraný, no potrebujeme ešte tlačidlo. Tu nás opäť čakajú 2 úrovne voľby, v ktorých musíme riešiť:

  • Kompatibilitu
  • Dizajn/cenu

Kompatibilita sa na úrovni Geberitu vetví na 3 skupiny nádržiek (integrovaných v moduloch), a to na:

  • Sigmu
  • Deltu
  • Omegu

Ku každej rade pasujú vždy výlučne rovnako nazvané tlačidlá. Ak už máte osadený podomietkový modul, nemáte na výber a musíte ísť dôsledne podľa kompatibility. Ak volíte ešte len modul, pri bežných požiadavkách máte na výber medzi lacnejšou a zastaralejšou Deltou (tzv. Duofix Basic) a novšou pokrokovejšou Sigmou. Výhodou Sigmy je tiež širší výber tlačidiel od základných cez dizajnovo veľmi pohľadné modely k pneumatickým až na vrchol ponuky s elektronickým ovládaním. Omega má zmysel len v prípade výškových obmedzení, ide o menšinovú záležitosť, čomu zodpovedá aj vyššia cena tak modulov ako aj dizanovo porovnateľných tlačidiel so Sigmou.

Odporúčané doplnky k závesnému WC

Ku Kombifixu či Jadrofixu neponúka výrobca žiadne ďalšie originálne príslušenstvo, ku kombifixu je však veľmi vhodná upevňovacia sada do zadnej steny s kódovým označením 111.815.00.1. Pri upevňovaní závesnej WC misy určite odporúčam protihlukovú podložku 156.050.00.1, ktorá umožní plynulé dávkovanie sily pri upevňovaní WC misy ku stene bez poškodenia keramiky a tiež zamedzí pazvukom pri prípadných mikropohyboch misy spôsobených vzájomným trením medzi WC misou a obkladom. Zaujímavým doplnkom je dávkovač pre vhadzovanie osviežovacej tyčinky, ktorý je dostupný pre série Sigma a Omega. Najmä pri Rimless (alebo Rimoff či Rimfree alebo akýchkoľvek iných názvoch WC mís s otvoreným oplachovým kruhom) Vám padne vhod iné riešenie osvieženia ako bežné závesné držiačiky na okraj misy.


Prečítajte si aj iné články z nášho blogu

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Sprchové žľaby

V minulom diele tohto seriálu sme si predstavili možnosti pri výbere sprchovej vaničky, dnes sa bližšie pozrieme na sprchové žľaby, ich typy, výhody…

Čítať ďalej

​4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Sprchové vaničky

Rozhodujete sa či zvoliť vaňu, alebo sprchový kút? Pokiaľ padne voľba práve na kút, vynorí sa vám niekoľko ďalších otázok, ktorým sa budeme venovať v…

Čítať ďalej

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Aký má mať tvar?

Pokiaľ ste si už vybrali medzi sprchovými vaničkami a žľabmi, pokračujeme vo výbere tvaru. Aký kút teda vybrať? Štvorcový, obdĺžnikový, štvrťkruhový…

Čítať ďalej

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Čo brať ešte do úvahy

​V poslednom diele seriálu sa pozrieme na možnosti otváracieho mechanizmu, povrchové úpravy a venovať sa budeme aj otázke, koľko stien je potrebné…

Čítať ďalej
Hore