Nakúpte za 60 € a dopravu máte zadarmo

MENU
8 - 16

Košík je prázdny

Zdieľajte

​Vaňa alebo sprchový kút? Pomôžeme v rozhodovaní

​Vaňa alebo sprchový kút? Pomôžeme v rozhodovaní

11.5.2021

​Vaňa alebo sprchový kút? Pomôžeme v rozhodovaní

11.5.2021

Je to aj váš prípad? Kúpili ste byt v pôvodnom stave, púšťate sa do kompletnej prerábky, kúpeľňu nevynímajúc, a na rad prišlo rozhodnutie – vaňa alebo sprchový kút? Ktorá cesta bude tá správna? Pozrieme sa na niekoľko argumentov v tejto debate a ukážeme si, aké „medziriešenia“ a doplňujúce produkty existujú v prieniku týchto dvoch svetov.

Argumenty za vaňu

Nebudeme zrejme ďaleko od pravdy, ak si dovolíme tvrdiť, že drvivá väčšina našich dní začína alebo končí sprchou. Nie príjemný, dlhý a pohodlný kúpeľ, ale rýchla a úsporná sprcha. Prečo teda vo väčšine kúpeľní stále dominuje vaňa? Vieme o viacerých dôvodoch:

  • Stále dúfate, že aspoň z času na čas si na vytúžený kúpeľ vyhradíte polhodinku a nechcete sa tejto možnosti nadobro vzdať.
  • Kúpať malé deti v sprchovom kúte je naozaj fuška a ak ich doma máte aj vy, vaňu by ste zrejme vo svojich kúpeľňových plánoch nemali vynechať.
  • Čoraz menej z nás vyznáva tradíciu vianočného kapra vo vani, ale v sprchovom kúte si určite nezapláva.
  • Zavážiť môže aj určitý zvyk alebo obava, či vaňa nebude v domácnosti chýbať na vopred nepredvídateľné účely, prípadne z hľadiska neskoršieho predaja bytu.

Aj sprchový kút má svoje výhody

Naopak, čo nás láka na sprchovom kúte?

  • Vychádzanie zo sprchového priestoru je oveľa príjemnejšie a bezpečnejšie (najmä s pribúdajúcimi rokmi).
  • Ušetrený priestor môžete využiť napríklad na vysokú kúpeľňovú skrinku a získať tak navyše peknú porciu odkladacieho priestoru.
  • Sprchovanie v „ochrannej atmosfére“ za zavretými sprchovými dverami, kde si užijete pôsobenie teplej vodnej pary tesne okolo tela počas celého sprchovania.
  • Žiadna voda na podlahe mimo sprchového kútu (samozrejme ak zvolíte komplet uzavreté riešenie).

Kúpeľňový kompromis

Tak ako vo všetkom ostatnom, aj tu do rozhodovania vstupujú výhody a nevýhody. Istota vane oproti väčšinovému pohodliu vstupovania a údržby sprchového kúta môže mať aj iné riešenia. V závislosti od zvolenej vane môžete špliechajúcu vodu dostať pod kontrolu použitím menšej či väčšej vaňovej zásteny. Tie sú v ponuke od 60-70 cm až po celú dĺžku vane, teda od decentného čiastkového prekrytia až po „úplnú“ vodotesnosť.

Ak potrebujete šetriť miesto v kúpeľni, a zároveň si nechať možnosť napustiť menšiu vaničku, riešením môže byť hlboká sprchová vanička na spôsob Ravak Sabina. Okrem možnosti napustenia približne 18 centimetrov vody má vanička aj miesto na sedenie, čo často zaujme najmä seniorov so zníženou pohyblivosťou.

Absolútnym hybridom medzi vaňou a sprchovým kútom je vaňa s odnímateľnými dvierkami, ktorá kombinuje všetky výhody vane s niektorými výhodami sprchového kútu. Viete si teda kedykoľvek užiť plnohodnotný kúpeľ vo vani a popri tom ostatné dni si užívať takmer bezbariérový vstup do sprchového priestoru prekrytého sprchovou zástenou.

A ako sa rozhodnete vy? Napíšte nám svoj komentár na Facebooku, alebo sa pokojne spýtajte na detaily či možnosti jednotlivých riešení.


Prečítajte si aj iné články z nášho blogu

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Sprchové žľaby

V minulom diele tohto seriálu sme si predstavili možnosti pri výbere sprchovej vaničky, dnes sa bližšie pozrieme na sprchové žľaby, ich typy, výhody…

Čítať ďalej

​4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Sprchové vaničky

Rozhodujete sa či zvoliť vaňu, alebo sprchový kút? Pokiaľ padne voľba práve na kút, vynorí sa vám niekoľko ďalších otázok, ktorým sa budeme venovať v…

Čítať ďalej

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Aký má mať tvar?

Pokiaľ ste si už vybrali medzi sprchovými vaničkami a žľabmi, pokračujeme vo výbere tvaru. Aký kút teda vybrať? Štvorcový, obdĺžnikový, štvrťkruhový…

Čítať ďalej

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Čo brať ešte do úvahy

​V poslednom diele seriálu sa pozrieme na možnosti otváracieho mechanizmu, povrchové úpravy a venovať sa budeme aj otázke, koľko stien je potrebné…

Čítať ďalej
Hore