Nakúpte za 60 € a dopravu máte zadarmo

MENU
8 - 16

Košík je prázdny

Zdieľajte

​Umývadlo a riešenie priestoru pod ním

​Umývadlo a riešenie priestoru pod ním

2.7.2021

​Umývadlo a riešenie priestoru pod ním

2.7.2021

Umývadlo je nutnosť, skrinka pod umývadlom samozrejmosť. Aj takto sa dá pozerať na využitie priestoru v kúpeľni. Skrinka pod umývadlom však plní (okrem praktického) aj nemenej dôležitý estetický účel. Zakrýva sifón a prívody vody k batérii a s umývadlom dokáže vytvoriť pekný jednoliaty celok.

Umývadlo a skrinka pod ním sa dá riešiť viacerými spôsobmi:

  • Umývadlo na skrinku
  • Umývadlo na dosku (pod doskou je skrinka)
  • Umývadlo zapustené do dosky alebo pod dosku (pod doskou je skrinka)

Poďme sa pozrieť na výhody a nevýhody jednotlivých riešení.

Umývadlo na skrinku

Ide o štandardné riešenie. Vo väčšine prípadov ho odporúča priamo výrobca, ktorý garantuje vzájomnú kompatibilitu skrinky a umývadla. Niekedy sa tieto dva kúpeľňové prvky nemusia na prvý pohľad javiť ako kompatibilné, pretože skrinka býva zvyčajne o 3 až 5 cm užšia ako umývadlo. Rozdiel v rozmeroch má však jeden prozaický dôvod – menšie namáhanie nábytku vodou. Ten je síce odolný, no netreba zabúdať, že stále ide o materiál na báze dreva. Väčšina kúpeľňových skriniek sa vyrába zo špeciálne napustených drevotriesok, ktoré majú okrem penetrácie aj špecificky spracované hrany, ktoré znižujú šancu nábytok znehodnotiť. Napriek tomu sa aj ku špeciálnemu kúpeľňovému nábytku treba správať dostatočne ohľaduplne, pretože každodenné vystavovanie vode a vlhkosti sa môže časom prejaviť.

umyvadlo na dosku

Okrem štandardného prístupu s garanciou kompatibility získavate pri umývadle na skrinku aj cenovo najvýhodnejšie riešenie. Doska predsa len stojí viac a umývadlá na dosku sú zaradené zvyčajne do dizajnového segmentu s určitým „dizajnovým“ príplatkom.

Umývadlo na dosku

Ide nepochybne o krajšie a elegantnejšie riešenie, vďaka ktorému získate aj viac odkladacieho priestoru po bokoch umývadla. Na zadnej ploche bežného umývadla na skrinku nemusí byť vedľa batérie dostatok miesta na mydlo, pohárik, držiak zubných kefiek a podobne. Doska vám však rada poskytne priestor na všetko potrebné.

Umývadlo na doske potrebuje vyššiu batériu, pri ktorej odporúčam myslieť na správnu ergonómiu. Vysoké batérie, vhodné k umývadlám na dosku, sa totiž vyrábajú tak s pákami na vrchnej časti, ako aj na boku. A práve ovládanie na boku nemusí byť vždy pohodlné. Vhodné je len pri bočnej inštalácii, nie však pri umiestnení batérie za približne 15 cm vysokým umývadlom. Pri batérii umiestnenej v strede za umývadlom bude vždy najpohodlnejšia páka na vrchnej strane batérie.

Zápustné umývadlo na alebo pod dosku

zapustne umyvadlo

Zápustné umývadlá boli veľmi obľúbené niekedy pred dvoma desaťročiami. Aktuálne sú populárni ich nástupcovia – zápustné umývadla pod dosku. Výsledný efekt môže vyzerať úchvatne, ale aj nemusí. Ak chcete predísť problémom, mám pre vás niekoľko jednoduchých rád:
  • V prvom rade „doska“ nemôže byť skutočne doska, ale skôr materiál dlhodobo odolávajúci vode (ideálne prírodný alebo umelý kameň s nulovou nasiakavosťou).
  • Dajte veľký pozor na presnosť výrezu, pretože nepresné kopírovanie tvaru umývadla môže výsledný efekt úplne znehodnotiť a z luxusného prevedenia umývadla vám vznikne nepodarok.

Okrem spomínaných relatívne štandardných riešení sa na trhu môžete stretnúť aj s výstrednejšími prvkami, ako sú stojace umývadlá, projektové kúsky s integrovaným umývadlom v pulte, umývadlom ako súčasťou celého šetriaceho WC a podobne. Ide však o ojedinelé záležitosti, o ktorých vám radi prezradíme viac telefonicky alebo emailom.

Verím, že vám článok pomohol v správnom rozhodnutí, a budem rád, ak sa na nás obrátite s akýmikoľvek otázkami či už k tejto, alebo akejkoľvek inej kúpeľňovej téme.


Prečítajte si aj iné články z nášho blogu

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Sprchové žľaby

V minulom diele tohto seriálu sme si predstavili možnosti pri výbere sprchovej vaničky, dnes sa bližšie pozrieme na sprchové žľaby, ich typy, výhody…

Čítať ďalej

​4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Sprchové vaničky

Rozhodujete sa či zvoliť vaňu, alebo sprchový kút? Pokiaľ padne voľba práve na kút, vynorí sa vám niekoľko ďalších otázok, ktorým sa budeme venovať v…

Čítať ďalej

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Aký má mať tvar?

Pokiaľ ste si už vybrali medzi sprchovými vaničkami a žľabmi, pokračujeme vo výbere tvaru. Aký kút teda vybrať? Štvorcový, obdĺžnikový, štvrťkruhový…

Čítať ďalej

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Čo brať ešte do úvahy

​V poslednom diele seriálu sa pozrieme na možnosti otváracieho mechanizmu, povrchové úpravy a venovať sa budeme aj otázke, koľko stien je potrebné…

Čítať ďalej
Hore