Nakúpte za 60 € a dopravu máte zadarmo

MENU
8 - 16

Košík je prázdny

Zdieľajte

Podomietkové vodovodné batérie – krok k dokonalej kúpeľni

Podomietkové vodovodné batérie – krok k dokonalej kúpeľni

22.5.2022

Podomietkové vodovodné batérie – krok k dokonalej kúpeľni

22.5.2022

Možno ich máte doma a možno ste o nich ešte nepočuli. Reč je o podomietkových batériách. Je to pomerne obsiahla téma, preto si ju rozdelíme do viacerých článkov. V prvej časti si prejdeme ich výhody, nevýhody a možné problémy pri kúpe, v druhej časti si vyskladáme modelové riešenia pre základné najbežnejšie spôsoby použitia. Poďme na to!

Výhody podomietkových batérií

Podstatou podomietkových vodovných batérií je, že majú svoje vnútornosti pod omietkou. A nie len vnútornosti, ale aj spojenia medzi jednotlivými komponentmi. Vaňový výtok môžete mať pol metra od batérie, alebo hlavovú sprchu meter nad pákovou batériou.

Vo vani, v sprche, pri umývadle či bidete ide vždy o iný typ výhod, ktoré tieto riešenia ponúkajú. Pri vani je to hlavne o možnosť zbaviť sa všetkých mohutných kovových častí pretŕčajúcich do priestoru vane, o ktoré sa môžete vy alebo vaše deti udrieť a poraniť. Pri sprchových batériách ide zase o skrytie spojenia batérie a hlavovej sprchy, teda čistejšie a elegantnejšie riešenie, ktoré je zároveň menej náročné na údržbu. Čím viac častí skrytých v stene, tým menej upratovania. :)

Podomietkové batérie sa pri umývadlách zvyčajne používajú v kombinácii s umývadlovými misami, nahrádzajú teda vysoké stojankové batérie. Tie sú umiestnené zväčša tesne pri stene a tiež tesne pri umývadle a ich údržba v tomto stiesnenom priestore je komplikovaná. Použitím podomietkovej batérie je tento priestor možné udržiavať bez problémov.

Špeciálne podomietkové bidetové riešenia s integrovanou batériou, držiakom sprchy aj prípojného kolienka v niekoľkocentimetrovom tele zase poskytujú minimalistickú batériu, ktorá umožní používanie bidetovej spršky bez väzby na umývadlovú batériu, a teda aj samotnú blízkosť umývadla.

V čom sú obmedzenia tohto riešenia?

Zatiaľ sme spomínali len samé výhody, ale každá minca má dve strany. Aj podomietkové batérie majú svoje negatíva. Okrem vyššej ceny samotného kompletu (všetkých potrebných dielov nahrádzajúcich štandardnú vodovodnú batériu) treba počítať aj s vyššími nákladmi na prácu inštalatéra, ktorý musí zasekať do steny viac drážok a osadiť ich potrebnými rozvodmi. O niečo náročnejšie je toto riešenie aj na samotnú inštaláciu. Neraz sme zákazníkom pomáhali s výberom predlžovacieho dielu, keď majster zapustil podomietkové teleso príliš hlboko do steny a nerešpektoval montážny návod.

Zvláštny pozor na podomietkové teleso

Na záver sa pristavme ešte pri podomietkových telesách. Ku každej batérii sedí len jeden, maximálne dva typy podomietkového telesa a nie je možné vybrať si žiadne iné (ani rovnakej značky, nie to ešte rozdielnej). Preto je nutné mať už pri inštalácii rozvodov, ak nie kúpený, tak aspoň vybraný vrchý diel batérie, aby ste mohli zakúpiť vhodné podomietkové teleso.

Stáva sa tiež, že inštalatér svojvoľne vyberie konkrétne teleso konkrétnej značky, čím vám zúži výber batérií na niekoľko konkrétnych modelov. A tomu sa určite chcete vyhnúť.

V ďalšom článku na vás čakajú konkrétne rady a príklady, ktoré sa vám pri plánovaní podomietkových riešení určite zídu.


Prečítajte si aj iné články z nášho blogu

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Sprchové žľaby

V minulom diele tohto seriálu sme si predstavili možnosti pri výbere sprchovej vaničky, dnes sa bližšie pozrieme na sprchové žľaby, ich typy, výhody…

Čítať ďalej

​4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Sprchové vaničky

Rozhodujete sa či zvoliť vaňu, alebo sprchový kút? Pokiaľ padne voľba práve na kút, vynorí sa vám niekoľko ďalších otázok, ktorým sa budeme venovať v…

Čítať ďalej

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Aký má mať tvar?

Pokiaľ ste si už vybrali medzi sprchovými vaničkami a žľabmi, pokračujeme vo výbere tvaru. Aký kút teda vybrať? Štvorcový, obdĺžnikový, štvrťkruhový…

Čítať ďalej

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Čo brať ešte do úvahy

​V poslednom diele seriálu sa pozrieme na možnosti otváracieho mechanizmu, povrchové úpravy a venovať sa budeme aj otázke, koľko stien je potrebné…

Čítať ďalej
Hore