Nakúpte za 60 € a dopravu máte zadarmo

MENU
8 - 16

Košík je prázdny

Zdieľajte

Podomietkové vodovodné batérie – konkrétne riešenia

Podomietkové vodovodné batérie – konkrétne riešenia

13.6.2022

Podomietkové vodovodné batérie – konkrétne riešenia

13.6.2022

V predchádzajúcej časti sme sa venovali výhodám, nevýhodám, aj problémom, s ktorými sa pri podomietkových batériách môžete stretnúť. Dnes si povieme, ako sa problémom vyhnúť a vyskladáme niekoľko štandardných zostáv podomietkových batériových kompletov.

Skladáme vaňový komplet

Vo vani štandardne používame napúšťanie vane a ručnú sprchu, či už na opláchnutie sa po kúpeli, alebo na plnohodnotné sprchovanie. Hlavová sprcha je len zriedkavo súčasťou vaňového riešenia, preto ju tu vynecháme (pri tejto požiadavke vám radi poradíme individuálne). Ako bolo spomenuté v predošlom dieli, napúšťanie vieme zabezpečiť buď výtokovým ramienkom, alebo odtokovým kompletom s napúšťaním prepadom. Všetky ostatné diely sú totožné. A to konkrétne:

  1. Podomietkové teleso – v prípade niektorých výrobcov ako Tres, Novaservis, Roca, Sapho sú podomietkové telesá spravidla priamo súčasťou balenia)
  2. Vrchný diel batérie – pozor, musí to byť model s prepínačom, aby ste mohli voliť cestu napúšťania alebo ručnej sprchy
  3. Nástenné prípojné kolienko – môže byť s integrovaným držiakom
  4. Hadica
  5. Ručná sprcha
  6. Držiak ručnej sprchy
  7. Napúšťací diel – výtokové ramienko alebo odtokový komplet s napúšťaním prepadom

Hadicu, sprchu a držiak potrebujete aj pri bežnej batérii. Avšak samotnú batériu nahrádzame troma až štyrmi dielmi. Výsledok ale stojí za to. :)

Možnosti sprchových kompletov

Tu si namodelujeme tiež najbežnejšiu situáciu, keď do sprchy chceme ručnú a hlavovú sprchu. Čo k plnej funkcii potrebujeme?

  1. Podomietkové teleso
  2. Vrchný diel batérie – pozor, tu máme v kategórii sprchových batérií aj modely nazvané vaňové, lebo niektorí výrobcovia používajú túto terminológiu na oddelenie modelov s prepínaním medzi dvoma vetvami (vaňové) od modelov vyživujúcich vodou len jednu vetvu (sprchové). Základom pre riešenie „hlavová plus ručná sprcha“ je mať batériu s prepínaním prúdov.
  3. Nástenné prípojné kolienko – môže byť s integrovaným držiakom
  4. Hadica
  5. Ručná sprcha
  6. Držiak ručnej sprchy
  7. Hlavová sprcha
  8. Ramienko – niekedy je súčasťou hlavovej sprchy, zvyčajne však treba dokúpiť

Umývadlové podomietkové batérie

Prvým krokom výberu vhodnej podomietkovej umývadlovej batérie je zladenie dĺžky výtoku s umiestnením a veľkosťou umývadla tak, aby prúd vody smeroval do oblasti výtoku. Tým sa vyhnete stekajúcej vode poza umývadlo, alebo naopak vyšplechujúcej pred umývadlo. Na technických nákresoch si všímajte dĺžku ramienka, uhol natočenia prelátoru smerom dopredu a konfrontujte ich s rozmermi a umiestnením umývadla. Potom už ostane len voľba správneho (zvyčajne jediného kompatibilného) podomietkového telesa, ktoré máme k batériám vždy naviazané ako príslušenstvo pod popisom batérie.

Bidetové riešenia

Tu má zmysel zaoberať sa situáciou, keď plánujeme doplniť priestor štandardného WC ručnou bidetovou sprškou. Štandardné „jednoduché“ riešenie je použitie umývadlovej batérie s bidetovou sprškou. Jednoduché je len dovtedy, pokiaľ vám vyhovuje mať umývadlo v tesnej blízkosti WC, neplánujete mať umývadlo so skrinkou (museli by ste vyrezať dieru do skrinky, aby bolo kade prestrčiť hadicu pripojenú na spodok batérie) a z WC teda dočiahnete na ovládanie batérie. V každom inom prípade je lepšie riešenie podomietková bidetová batéria s integrovaným prípojným kolienkom a držiakom na spršku.

Asi najelegantnejšie riešenie v tomto smere ponúka značka TRES, a to hneď v niekoľkých dizajnoch. Podomietkové teleso, hadicu a spršku má už v balení, prípojné kolienko a držiak integrované na tele batérie, preto nedokupujete nič ďalšie. Elegantné all-in-one riešenie, ktoré takmer nemá konkurenciu. Pozor dajte na lacnejšie náhrady. Nie sú nutne zlé, ale nie každému vyhovuje ovládať len prúd vody bez možnosti regulácie teploty. Takéto modely určené len na studenú vodu zvyčajne nazývame „ventily“.

Dúfame, že ste sa o téme podomietkových batérií dozvedeli všetko, čo ste potrebovali.


Prečítajte si aj iné články z nášho blogu

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Sprchové žľaby

V minulom diele tohto seriálu sme si predstavili možnosti pri výbere sprchovej vaničky, dnes sa bližšie pozrieme na sprchové žľaby, ich typy, výhody…

Čítať ďalej

​4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Sprchové vaničky

Rozhodujete sa či zvoliť vaňu, alebo sprchový kút? Pokiaľ padne voľba práve na kút, vynorí sa vám niekoľko ďalších otázok, ktorým sa budeme venovať v…

Čítať ďalej

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Aký má mať tvar?

Pokiaľ ste si už vybrali medzi sprchovými vaničkami a žľabmi, pokračujeme vo výbere tvaru. Aký kút teda vybrať? Štvorcový, obdĺžnikový, štvrťkruhový…

Čítať ďalej

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Čo brať ešte do úvahy

​V poslednom diele seriálu sa pozrieme na možnosti otváracieho mechanizmu, povrchové úpravy a venovať sa budeme aj otázke, koľko stien je potrebné…

Čítať ďalej
Hore