Nakúpte za 60 € a dopravu máte zadarmo

MENU
8 - 16

Košík je prázdny

Zdieľajte

​Ako sa nepopáliť pri nákupe kúpeľňového zariadenia cez internet? Diel prvý

​Ako sa nepopáliť pri nákupe kúpeľňového zariadenia cez internet? Diel prvý

9.12.2020

​Ako sa nepopáliť pri nákupe kúpeľňového zariadenia cez internet? Diel prvý

9.12.2020

Nie, tento článok nie je o bezpečných internetových nákupoch či o tom, ako sa nenechať nachytať neserióznymi predajcami. Je o našich dlhoročných skúsenostiach s chybami, ktoré našich zákazníkov pri výbere produktov pravidelne trápia. Prečo sa im teda nevyvarovať a ušetriť si tak financie, čas a energiu?

Takmer v každej kategórii produktov do kúpeľne nájdeme niekoľko častých chybičiek pri výbere a nákupe. Poďme sa poučiť z týchto chýb a správne vybrať všetky potrebné veci do vašej kúpeľne.

Čo sa dá pokaziť pri výbere vane

Pri vaniach sa najčastejšie stretávame s otázkami o správnej dĺžke sifónu (L). Všeobecne platí, že k bežným vaniam s výtokovým otvorom umiestneným pri dlhšej alebo kratšej strane, postačuje bežný (cca 57 centimetrov dlhý) sifón, komplexne a korektne nazývaný „odpadová a prepadová súprava“. Pri vaniach s výtokovým otvorom umiestneným v strede vane, teda ďalej od ktorejkoľvek strany, treba siahnuť po predĺženom variante. K vani samozrejme nezabudnite doobjednať nožičky pre správnu a jednoduchú inštaláciu (pokiaľ sa ejedná o výnimku, ktorá podľa informácií na balení obsahuje nožičky).

Na čo nezabudnúť pri sprchových kútoch

O sprchových kútoch máme samostatný seriál, preto uvedieme aspoň to najdôležitejšie. Ak plánujete kupovať sprchový kút o veľkosti napríklad 90 x 90 cm s pokladaním na dlažbu bez vaničky, spádovaný priestor nesmie mať veľkosť 90 x 90 cm. Musí byť o niekoľko centimetrov menší, aby ste sprchový kút nemontovali „do vzduchu“.

Pri sprchových vaničkách máme pre vás 2 rady:

  • Ak to nie je naozaj nevyhnutné, nesiahajte po modeloch s protišmykovým povrchom. Údržba bude výrazne komplikovanejšia, lebo protišmyková úprava sa vždy kamaráti s vodným kameňom a nečistotami.
  • Počítajte s nutným priestorom na sifón pod vaničkou už v začiatkoch rekonštrukcie či stavby. Sifón vám zoberie ďalších 65 až 90 mm výšky. Ideálne bude zapustený do podlahy.

Problematika odvodňovacích žľabov je tiež pomerne komplexná a vhodnosť žľabu je preto dobré konzultovať s vodárom, ktorý pozná miesto inštalácie a jeho nástrahy. Pozor si dajte hlavne na výrobcom deklarovanú kompatibilitu žľabu s roštom. Vyhnete sa tomu, aby ste kúpili nízky, široký či inak nevhodný rošt, ktorý možno na prvý pohľad vyzerá byť kompatibilný.

Batérie si tiež dobre premyslite

Pri vodovodných batériách je najkľúčovejšia správna veľkosť. Mnohí výrobcovia ponúkajú z každej série viacero veľkostných variantov. Ten najmenší je vhodný len na drobné umývadlo na toalete. Pre plnohodnotné používanie v kúpeľni je dobré siahnuť po stredne veľkom modeli na štandardné umývadlo. Ide napríklad o model Hansgrohe Logis 100.

Pokiaľ ide o podomietkové batérie, pozor na túto častú chybu. Na konkrétne podomietkové teleso bude sedieť len niekoľko vrchných dielov, nie akýkoľvek. Medzi najuniverzálnejšie telesá patria Hansgrohe iBox alebo Grohe SmartBox, na ktoré namontujete niekoľko desiatok vrchných častí. V oblasti kompatibility vám vždy ochotne poradíme.

K batériám, konkrétne sprchovým a vaňovým, neodmysliteľne patria ručné sprchy, hlavové sprchy, hadice a ďalšie príslušenstvo. Ide asi o jedinú skupinu tovarov, kde nie je čo pokaziť a kombinovať môžete v zásade akékoľvek ručné sprchy s hadicami (až na pár špecifických výnimiek).

Čoskoro vám prinesieme aj druhú časť, máte sa na čo tešiť. :)


Prečítajte si aj iné články z nášho blogu

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Sprchové žľaby

V minulom diele tohto seriálu sme si predstavili možnosti pri výbere sprchovej vaničky, dnes sa bližšie pozrieme na sprchové žľaby, ich typy, výhody…

Čítať ďalej

​4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Sprchové vaničky

Rozhodujete sa či zvoliť vaňu, alebo sprchový kút? Pokiaľ padne voľba práve na kút, vynorí sa vám niekoľko ďalších otázok, ktorým sa budeme venovať v…

Čítať ďalej

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Aký má mať tvar?

Pokiaľ ste si už vybrali medzi sprchovými vaničkami a žľabmi, pokračujeme vo výbere tvaru. Aký kút teda vybrať? Štvorcový, obdĺžnikový, štvrťkruhový…

Čítať ďalej

4 kroky, ako správne vybrať sprchový kút – Čo brať ešte do úvahy

​V poslednom diele seriálu sa pozrieme na možnosti otváracieho mechanizmu, povrchové úpravy a venovať sa budeme aj otázke, koľko stien je potrebné…

Čítať ďalej
Hore